6 KELEBIHAN BULAN KE- 9

Standard

Bulan kesembilan dalam kelendar Islam, yakni Ramadan, merupakan bulan yang penuh dengan keistimewaan. Di dalamnya Allah s.w.t mempamerkan kasih sayang, rahmat dan keampunan-Nya kepada seluruh umat Nabi Muhammad s.a.w. Sayangnya, ramai di antara kita yang tidak menyedarinya. Marilah kita sama-sama renungkan hadis-hadis Rasulullah SAW berkaitan kelebihan dan keberkatan yang terdapat di dalam bulan Ramadan. Mudah-mudahan kita mendapat manfaat daripadanya.

DIAMPUNKAN DOSA-DOSA YANG LALU

Sabda Rasulullah SAW: “Barang siapa yang berpuasa pada bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan pengharapan, maka diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu.”

DOA YANG MUSTAJAB

Sabda Rasulullah SAW: “Ada tiga golongan yang tidak ditolak doa mereka; doa orang yang berpuasa hinggalah berbuka, doa pemimpin yang adil dan doa orang yang dizalimi.”

MENDAPAT PERLINDUNGAN DARIPADA ALLAH

Sabda Rasulullah SAW: “Puasa adalah perisai, sekiranya seseorang berpuasa maka janganlah mengeluarkan perkataan keji, melukan kefasikan dan kejahilan. Seandainya seseorang mencacinya, maka hendaklah ia mengatakan: Aku berpuasa.”

KEGEMBIRAAN DI DUNIA DAN DI AKHIRAT

Sabda Rasulullah SAW: “Bagi orang yang berpuasa, mereka akan beroleh dua kegembiraan; kegembiraan ketika beriftar dan kegembiraan ketika berjumpa Allah s.w.t.”

DIJANJIKAN SYURGA

Sabda Rasulullah s.a.w: “Di dalam syurga terdapat sebuah pintu yang bernama al-Rayyan yang hanya akan dimasuki oleh orang-orang yang berpuasa pada hari kiamat kelak.”

MENDAPAT PAHALA DARI KEBAJIKAN ORANG LAIN

Sabda Rasulullah SAW: “Barang siapa yang memberi makan kepada orang yang berpuasa, maka baginya pahala yang sama seperti orang yang berpuasa tanpa dikurangi walaupun sedikit.”

Oleh yang demikian, rebutlah peluang, carilah kesempatan, untuk sama-sama beramal di dalam bulan Ramadan kali ini agar segala kelebihan yang dijanjikan oleh Rasulullah SAW dapat kita nikmati dan kecapi bersama di dunia dan akhirat

Qiamullail - Tahajud

SUMBER : MAJALAH IMAN ISU NO. 06

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s