FADHILAT DAN KELEBIHAN MAULID

Standard

Al-Imam Ibnul Jauzi r.a. berkata:

“Antara kelebihannya adalah:

  • Keamanan sepanjang tahun
  • Akan tertunai segala hajat

Sultan al-’Arifin Al-Imam Jalaluddin as-Suyuti r.a., di dalam kitabnya, Al-Wasa’il Fi Syarhi Asy-Syama’il berkata:

“Rumah atau masjid atau tempat yang dibacakan Maulid Nabi Muhammad SAW, penghuninya akan dikerumuni oleh para malaikat dan dirahmati Allah.

Sesungguhnya malaikat-malaikat…

Ø Al-Mutawwaqun bin-nur (Yang berkalungkan cahaya iaitu Jibrail, Mika’il, Israfil, Qirba’il dan Ina’il),

Ø As-Soffun (Malaikat yang berbaris-baris)

Ø Al-Haffun (Malaikat-malaikat yang mengililingi arasy) dan

Ø Al-Kurubiyyun (Malaikat-malaikat yang menolong orang yang dalam kesusahan)

…akan memohon keampunan bagi orang yang menjadi sebab kepada pembacaan Maulid Nabi SAW.

Rumah orang Islam yang dibacakan Maulid Nabi SAW di dalamnya akan dihindarkan oleh Allah daripada penghuninya:

  1. Kemarau
  2. Wabak penyakit berjangkit
  3. Kebakaran
  4. Penyakit
  5. Bala bencana
  6. Kebencian
  7. Kedengkian
  8. Pandangan mata yang jahat
  9. Kecurian
  10. Jika dia meninggal dunia, maka akan dimudahkan baginya untuk menjawab pertanyaan Munkar dan Nakir.
  11. Dan kelak, dia akan berada di tempat yang utama di syurga, di sisi Allah, Maharaja yang Maha Berkuasa.”

Rujukan: I’naah At-Tolibin (Al-’Allamah Al-Bakri Muhammad Syatha r.a.)

Advertisements

Apa yang saya perlukan untuk penuhkan hidup ini?

Standard

Assalamualaikum semua,

Apa yang kita kena ingat adalah jaga hubungan kita dengan Allah, cinta akan Allah. Camne ye nak tunjukkan rasa cinta kita kat Allah? Haa, camni caranya, kita kena ikut sunnah Rasulullah. Check out ayat ni,

قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ {31}3

Maksudnya:

Katakanlah (wahai Muhammad): “Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah aku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Nampak tak? Allah kata kalau kita semua ikut Nabi Muhammad, Allah bukan sahaja balas cinta kita pada Allah tetapi Allah juga akan ampunkan dosa kita. Nampak tak kasih sayang dan sifat pengampun Allah?

Nak dekatkan diri kat Allah, cuba bangun untuk solat tahajjud. Paling malas 2 rakaat, sertakan dengan doa. Ingat doa pada waktu malam time semua orang tido adalah time waktu mustajab untuk berdoa, doa tu direct terus sampai kat Allah.

Solat sunat qabliyah sebelum subuh, lebih bernilai daripada seisi dunia.

Solat subuh dan isyak berjemaah. Sama macam kita beribadah sepanjang malam. Korbankanlah sikit masa korang tu untuk pergi masjid. Saya pun x de lah perfect sangat, tapi at least try la, lawan nafsu tido korang tu.

Semua solat berjemaah kalau boleh. Fadhilat 27 kali ganda.

Zikir pagi & petang, Tasbih, istighfar, selawat. InsyaAllah Allah akan buka jalan keluar bagi kesusahan korang dan bagi rezeki yang tak terlintas pun kat korang. Selawat 100 kali sehari, InsyaAllah Allah akan permudahkan korang untuk bertemu jodoh dan Allah akan ampunkan dosa kecil korang sekaligus korang akan dpt syafaat daripada nabi time akhirat nanti.

Baca yasin. semua urusan korang dipermudahkan pada hari tu. Masalah selesai.

Solat dhuha sekurang-kurangnya 4 rakaat. Rezeki diberkati dan dilancarkan.

Doa untuk ibu bapa yang penat menjaga dan melayan segala kerenah kita.

Solat sunat witir, semua ibadah akan sampai pada Allah dalam keadaan tersusun.

Baca al-Waqiah lepas Asar, tak akan kebulur.

As-Sajadah dan Al-Mulk sebelum tidur, peneman kita dalam kubur.

dan doa untuk kawan-kawan senyap2 tanpa pengetahuan diorang. Malaikat akan doakan sekali sama dgn doa korang kat kawan. Nak dipendekkan cerita, what goes around come around. Sebenarnya penting korang doa kat kawan dan doa kawan kat korang.

Tu jelah untuk saya share time ni, semoga nasihat dan tazkirah ni bermanfaat kat korang. Bagitau kat orang lain, korang akan dapat pahala sebab kembangkan dakwah agama Allah.

Lagi satu, kalau saya ada tersalah silap dalam artikel ni (dan lain-lain gak), jangan lupa komen or emel saya (iqmal3@outlook.com). Tak semua orang perfect kan.

Assalamualaikum.

Ingatan untuk korang